Iskanje oseb

Iskanje oseb sproži ugrabitev, beg od doma, iskanje namerno pogrešane / skrite osebe, iskanje prič ter iskanje dedičev.

Ugrabitev ali beg od doma

Nudim iskanje otroka / mladostnika, ki ga je ugrabil starš, ki nima pravice nad skrbništvom v primeru ločitve. Starši morajo prijaviti otroka kot pogrešano osebo na policijo, saj ima policija dolžnost, da (po)išče pogrešane otroke. Toda družina  lahko še vedno najame tudi detektiva, da pomaga pri iskanju pogrešanega otroka. Ugrabitelj je lahko znana ali pa neznana oseba. Starši lahko svojemu otroku tudi vzamejo prstni odtis, ki ga hranijo doma, za vsak slučaj, če bi bil kdaj pogrešan in bi bila potrebna identifikacija čez nekaj let.

Iskanje mladoletnika / adolescenta je iskanje osebe, ki ni niti otrok, niti še ni odrasla oseba. So svet med dvema svetovoma, ki je poln hormonov, pomanjkanja izkušenj, radovednosti in občutkov nesmrtnosti. Mladina sprejema kulturo alkohola, drog, nasilja, tveganja in ostalih oblik kriminalnega obnašanja kot bolj privlačen način življenja od dolgočasnega življenja svojih staršev. Ne glede na to, da ima mogoče mladoletnik celo srečno družinsko življenje, vseeno ga lahko v nevarno iluzijo potegne iskanje pustolovščin, ljubezni, denarja ali karkoli si že misli, da ga bo osrečilo.  Vedno več mladoletnih oseb zapusti dom zaradi osebe na internetu. V kolikor je otrok že dopolnil 18 let ni več begavček, saj je za svoja dejanja že odgovoren sam.

Iskanje pogrešane / skrite osebe

Med namerno pogrešane osebe se običajno štejejo: goljufi, starši ugrabitelji, ki niso zakoniti skrbniki otrok, dolžniki, tožene osebe, najemniki stanovanj, ki niso poravnali najemnine, osebe, ki so priče zločinu, osebe, ki so izogibajo plačilu preživnine, itd.. Iskanje ugrabljene osebe, iskanje namerno pogrešane osebe oz. iskanje skrite osebe zahteva poseben pistop k zbiranju informacij, saj  so za seboj pustili zelo malo sledi.

Nenamerno pogrešane osebe so stari prijatelj ali stara ljubezen, pravi starši, pravi bratje in sestre ali otroci, ki so bili oddani v rejo, ali so bili posvojeni. Med pogrešane osebe npr. spada tudi oseba, ki ne ve, da je solastnik zavarovalne police.

Iskanje prič

Iskanje prič pride v upoštev za potrebe sodnih postopkov. Pogrešana priča se lahko pogreša namerno ali nenamerno. Detektiv pa lahko z dokazi, ki so bili pridobljeni na zakonit način tudi sam sodeluje kot priča na sodišču. Kot dokaz veljajo tudi fotografije, če niso pridobljene na sporen način.

Iskanje dedičev

Iskanje dediča poteka na podlagi oporoke na pobudo sodišča ali ostalih dedičev. Pogrešani dedič ne ve, da je bil imenovan v oporoki.

Copyright © 2009, Detektivske storitve Export Center.
Bolniška 2